Naudinga patirtis Didžiojoje Britanijoje

Liepos 8 – 13 dienomis gimnazijos direktorė Rita Juškevičienė, direktorės pavaduotoja ugdymui Asta Juzukonienė, mokytojai Algirdas Jurkėnas, Sigita Jurkėnienė ir Violeta Petronienė dalyvavo baigiamajame tarptautinio projekto Erasmus+ susitikime, kuris vyko Anglijoje, Jorkširo regiono Skyptono mieste esančioje mokykloje „Pendle Community High School and College“.
Susitikime dalyvavo pedagogų grupės iš 6 valstybių: Anglijos, Prancūzijos, Italijos, Lietuvos, Portugalijos ir Rejuniono salos.
Liepos 9 d. susipažinome su mokykla, kurioje ugdomi specialiųjų poreikių (klausos, regos, judėjimo, intelekto sutrikimų) turintys vaikai. Tai moderni mokykla, kurios įrengimas, aprūpinimas priemonėmis rodo,  kokį didelį dėmesį valstybė skiria specialiųjų poreikių vaikų ugdymui, gebėjimams komunikuoti ir integruotis į visuomenę lavinimui. Mokiniai ugdomi individualiai arba nedidelėmis grupėmis, kuriose dirba 1 arba 2 mokytojai ir 2 – 4 mokytojų padėjėjai. Pedagogai mėgsta savo darbą, jaučiami labai šilti visos bendruomenės santykiai, buvo labai malonu stebėti mokinius, kurie džiaugiasi tuo, ką veikia mokykloje. Mūsų vizito metu mokykloje dar vyko ugdymo procesas, todėl turėjome galimybę stebėti anglų kalbos, matematikos ir kitus užsiėmimus, kartu su visa bendruomene žiūrėjome mokinių pastatytą spektaklį „Oliveris Tvistas“. Stebėjomės, kaip nuoširdžiai mokiniai vaidino, dainavo ir džiaugėsi tuo, ką padarė.
Liepos 12 d. mokykloje vyko užsiėmimai: mums buvo pademonstruotos metodikos, naudojamos lavinant klausos, regos ar judėjimo negalią turinčius mokinius, patys dalyvavome animacijos kūrimo užsiėmime.
Daug dėmesio buvo skirta pažinčiai su vietos kultūra, istorija, gamta, vietine virtuve. Turėjome galimybę apsilankyti Jorkširo Dale nacionaliniame parke,  Liverpulio uosto istoriniuose Alberto dokuose, plaukti Mančesterį su Liverpuliu jungiančiu istoriniu kanalu.
Erasmus+ projektas turėjo didelę įtaką mūsų gimnazijos gyvenimui ir turime vilties, kad jis nebuvo paskutinis.
Violeta Petronienė