Baisogalos gimnazijoje svečiavosi tarptautinio Erasmus+ projekto „Make every step count“ partneriai.

Baisogalos gimnazijoje gegužės 1-5 dienomis vyko tarptautinio Erasmus+ projekto „Make every step count“ mokinių mainų programa. Partneriai iš Portugalijos Agrupamento de Escolas do Barreiro, iš Didžiosios Britanijos Pendle Community High School, iš Turkijos Balikesir Karesi Ortaokulu, iš Italijos Liceo scientifico e delle scienze umane „O.M.Corbino“ ir iš Prancūzijos College Departmental Elsa Triolet bei mūsų gimnazistai visą savaitę turėjo daug įvairios veiklos.

Gegužės 1 d. visi dalyviai rinkosi gimnazijos menų kabinete. Svečių pasveikinti atvyko gerbiamas LR Seimo narys Aurimas Gaidžiūnas, Baisogalos seniūnijos seniūnas Romas Kalvaitis, Baisogalos bendruomenės pirmininkas Artūras Radžiūnas ir Baisogalos parapijos klebonas Tomas Janavičius. Po gimnazijos himno ir sveikinimo kalbų direktorė Rita Juškevičienė pristatė visus dalyvius, įteikdama korteles su projekto simboliu ir dalyvio vardu, supažindino su visos savaitės numatoma veikla. Mūsų gimnazistai Lukas, Greta ir Eligijus pristatė svečiams Baisogalos gimnaziją, tradicinius renginius, formalųjį ir neformalųjį ugdymą. Visi dalyviai užrašė tos savaitės lūkesčius. Tą dieną gimnazijos kieme atidengtas specialiai projektui sukurtas informacinis ženklas su Erasmus+ projekte dalyvaujančių šalių kryptimis ir atstumu iki jų. Vėliau aplankėme Komarų dvarą Baisogalos miestelyje bei švč. Trejybės bažnyčią. Po pietų buvo suorganizuota vakaronė, į kurią buvo pakviesti ir mokinius iš svečių šalių apgyvendinę tėveliai. Šokio mokytoja Jūratė Kačiukevičienė mokė svečius smagių lietuvių lia udies šokių, o jai talkino Baisogalos kultūros namų netradicinė kapelija, vadovaujama Pauliaus Kablio. Vakaronėje taip pat skambėjo prancūzų ir turkų atliekamos dainos. Taigi dienos pradžioje buvęs bendravimo barjeras greitai išnyko.

no images were found

Gegužės 2 d. visa delegacija lankėsi Radviliškio rajono savivaldybėje. Labai džiaugiamės, kad Radviliškio rajono savivaldybės mero pavaduotojas K. Augulis ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja G. Juodeikienė mus labai šiltai priėmė, papasakojo apie savivaldybės veiklą, rajono ypatumus, parodė filmą apie Radviliškio rajoną. Susitikimo pabaigoje gerbiamas K. Augulis kiekvienam mokytojui įteikė po knygą su gražiausiomis rajono sodybomis. Vėliau dar aplankėme Burbiškio dvarą, Kleboniškių kaimo buities muziejų, Šeduvoje esantį senovinių automobilių muziejų. Svečiams įspūdį taip pat paliko ir Šeduvos lopšelio-darželio kieme papuoštas Velykų medis.

no images were found

Gegužės 3 d.  mokiniams vyko užsiėmimai apie saugų internetą, kuriuos vedė mokytoja Vilma Giniotienė, jai talkino soc. pedagogė Irma Šablinskienė ir spec. pedagogė Renata Žikarienė. Po to mokiniai sprendė testą  Kahoot svetainėje. Mokytoja iš Italijos Sara Brunno  pristatė mokiniams Twinspace virtualią aplinką, kurios prieiga apsaugota slaptažodžiu ir suteikiama tik žmonėms, pakviestiems projekto administratorių (dažniausiai mokytojų, kurie užmezgė partnerystę). Rizika, kad mokiniai susidurs su nepažįstamais žmonėmis ar žalingu turiniu, yra minimali. Todėl mokiniai galės nevaržomai bendrauti su savo bendraamžiais, keistis idėjomis, diskutuoti. Po pietų projekto dalyviams vyko edukaciniai užsiėmimai Pakiršinio dvare įsikūrusiame etninės kultūros ir amatų centre.

no images were found

Gegužės 4 d. buvo skirta išvykai į Trakus bei Kernavę. Apžiūrėję Trakų pilį, visi stebėjo vizualinę medžiagą apie XII–XV a. Lietuvos bei Vakarų Europos karių šarvus, ginkluotę ir specialiai sukurtą edukacinį filmuką apie arbaletus ir lankus, jų gamybą bei galimybes. Smagiausia mokiniams buvo galimybė pasimatuoti riterių šarvus, paimti į rankas kalaviją, arbaletą, strėles. Po ekskursijos pilyje, aplankyti Kernavės piliakalniai: Aukuro kalno, Mindaugo sosto, Lizdeikos kalno, Įgulos kalno bei Kriveikiškio piliakalnis. Nuo bet kurio iš piliakalnių atsiveria nuostabi panorama.

no images were found

Gegužės 5d. skirta visos savaitės veikloms apibendrinti. Mokiniai iš skirtingų šalių susibūrę į komandas pristatė bei aptarė po vieną tos savaitės dieną. Iš refleksijos buvo matyti, kad suplanuotos veiklos pasisekė, mokiniai puikiai bendravo ir bendradarbiavo tarpusavyje. Visiems dalyviams gimnazijos direktorė Rita Juškevičienė įteikė Erasmus+  „Make every step count“ mainų programos pažymėjimus. Po pietų gimnazijos mokinių savivalda ir vadovė Jūratė Kačiukevičienė suorganizavo mokiniams atsisveikinimo diskoteką.